Mercat de Temporada
Mercat Central Exterior

Què és 'Mercat de Temporada'?

<p>Un projecte divulgatiu de Turia en col·laboració amb el <b>Mercat Central de València</b> que busca transmetre a la ciutadania la necessitat de connectar amb la cultura, apostar pel consum de km 0 i protegir els espais i oficis que defineixen la història i el caràcter local.</p>

<p>Per a celebrar aquesta unió, s'ha creat la guia <b>‘Mercat de Temporada amb Turia’</b>, un manual de consulta que recull informació sobre els productes de temporada i els consells pràctics per a facilitar-ne la cuina i el consum.</p>

La guia

La Guia
La Guia
<p><b>'Mercat de Temporada amb Turia'</b> és un manual de consulta per a conéixer quins productes es poden consumir en cada estació de l'any, a més d'aquells que sempre es troben al Mercat.</p>

<p>Sabies que és millor no emmagatzemar les creïlles al costat de les cebes? I que hi ha ostres valencianes tot l'any? La guia està pensada per a <b>millorar l'experiència de compra i consum dels productes de temporada.</b></p>
Primavera

Primavera

<p>A la primavera els dies són més llargs i les temperatures augmenten de manera suau i progressiva. <b>És temps de fruites roges, </b> com els maduixots, carregats d'antioxidants. Les cireres d'Alacant es distingeixen pel color roig viu i la polpa blana i saborosa.</p>

<p> Amb la pujada de la temperatura de la mar, s'inicia la temporada òptima per al <b>consum de peix blau, com el vedat i la sardina.</b> </p>

<p>És també l'època d'una imprescindible, la clòtxina valenciana.</p>
Verano

Estiu

<p>Entre juny i agost, el nostre rebost s'ompli amb <b> les fruites més sucoses i una gran varietat de peixos de la costa valenciana.</b> </p>

<p><b>El meló d'alger i el meló de tot l'any,</b> fruites molt dolces i carregades d'aigua, ens ajuden a mantindre'ns hidratats.</b></p>

<p>També <b>trobarem en el seu esplendor l'albergínia, ingredient bàsic de receptes estiuenques com l'espencat;</b> i el garrofó autòcton valencià, que es distingeix per tindre taques fosques i una textura fina i cremosa.</p>
Otoño

Tardor

<p>La tardor és una època productiva. La nostra dieta es beneficia de <b>l'abundància de bolets, hortalisses i fruita seca.</b> Un dels consells que proposa la guia és <b>comprar les anous amb corfa</b> per a conservar millor el sabor i les propietats saludables.</p>

<p>És el gran moment de <b>consum de l'anguila, protagonista de l'allipebre.</b></p>

<p>Les pluges humitegen la terra i afavoreixen la proliferació de <b>bolets autòctons com els rovellons.</b> Les taques verdes que tenen no indiquen que estiguen en mal estat. Es produeixen per l'oxidació, com a reacció al tall o a la manipulació.</p>
Invierno

Hivern

<p>La intensitat dels raigs del sol s'afebleix i les temperatures aconsegueixen el punt més baix, però l'activitat a l'horta i a la mar no es deté.</p>

<p>Durant els mesos freds arriben a l'horta les <b>millors hortalisses de fulla verda, com les carxofes,</b> que quan són fresques i de bona qualitat solen estar tancades, no espigolades.</p>

<p>A l'hivern, continua la temporada de cítrics. Existeixen centenars de varietats de taronges. Les grans i fàcils de pelar són adequades com a fruita de taula. Les més xicotetes i sucoses, per a suc.</p>
Atemporales

Sempre al Mercat

<p>Les temperatures temperades del clima mediterrani i la confluència de costa i zones muntanyenques d'interior garanteix una enorme varietat de peixos, carns, fruites i verdures.</p>

<p> <b>Algunes espècies estan disponibles en quantitat estable i similar durant tot l'any. </b> És el cas dels encisams, les carlotes, els caragols de muntanya, el rap o els molls. Un altre aliment constant és l'arròs. <b>La Denominació d'Origen Arròs de València té tres varietats: sénia, albufera i bomba.</b></p>

<p>Sense oblidar els formatges. Per a apreciar-ne bé els matisos i aromes és necessari embolicar-los molt bé i traure'ls de la nevera quinze minuts abans de consumir-los.</p>